BTS u Japanu uz nagrade i probleme

BTS_Aktuelno

BTS su stigli u Japan sa još jednom nagradom, ovog puta reč je o "E! People's Choice Awards" ceremoniji gde su BTS pobedili u kategoriji "The Group of 2018" tj. najbolja grupa u tekućoj godini. Pored toga, prvi koncert u Tokiju prošao je sjajno, ali BTS i Big Hit ne mogu da se opuste i uživaju u ovom delu turneje i predstojećem "LY: Answer" albumu za japansko tržište.


Sve je krenulo sa Jimin_ovom majicom iz 2017. (opširnije). Nastavilo se sa naci simbolom na nekom od kačketa koji je nosio na foto sesiji neko od članova pre nekoliko godina. Konačno, prozivke se završavaju optužbom da su BTS nosili naci zastavu na nastupu Seo Taiji and Boys prethodne godine.


Što se majice tiče, dodaćemo samo to da se oglasio i dizajner iste koji je objasnio da sam rad nije imao nameru nikog da uvredi već da podseti na dan kada je Koreja oslobođena (pod japanskom okupacijom su bili od 1905. do 1945. godine). Big Hit je izdao poduže saopštenje gde se izvinjava zbog majice i kačketa uz objašnjenje da su članovi benda na foto sesiji nosili garderobu koju je pripremio brend sa kojim su imali ugovor. Inače, kačket je nosio RM 2015. godine, a digla se tolika prašina da je morao da reaguje i fotograf, koji je potvrdio da niko od BTS članova nije doneo taj kačket na sesiju.

Big Hit se izvinio svima zbog propusta, preuzeo svu odgovornost, a što se zastave tiče jasno su stavili do znanja da zastava nema nikakve veze sa nacizmom već da je reč o stilizovanoj zastavi čija je poruka borba protiv standardizacije u obrazovanju koje postaje sve veći problem širom sveta (jednostavno - važna je ocena, a šta će đak iz škole poneti u život i nije toliko bitno). Kolika se buka oko digla, možda će vam biti jasnije ako vam kažemo da je Big Hit uputio i pismeno izvinjenje i objašnjenje Centru Simon Vizental (Simon Wiesenthal Center) u kojem jasno stavljaju do znanja (kao i u saopštenju) da BTS i Big Hit ne podržavaju bilo koji totalitarni režim, posebno ne nacizam, kao i da nisu imali nameru nikog da uvrede ili povrede.

Kad malo bolje razmislimo, foto sesija je održana 2015. godine, Seo Taiji je koncert održao iste godine kada je i Jimin na Dan oslobođenja Koreje nosio spornu majicu (2017.) i sve to do danas nikom nije smetalo. Zanimljivo je i to da je čitava priča pokrenuta pred dolazak u Japan koji se u Drugom svetskom ratu bio član Sila Osovine (tri glavne sile: nacistička Nemačka, fašistička Italijia i Japansko carstvo). Drugim rečima, biće da tekuća politika i biznis imaju više veze sa ovim događajima nego bilo šta drugo. Zašto? Recimo, da je u najmanju ruku čudno da se ovoga niko nije setio pred govor u Ujedinjenim Nacijama, ali jeste pred početak japanske turneje i albuma pripremljenog za to tržište.

Za kraj, treba čestitati Big Hit_u na preuzimanju kompletne odgovorosti i zaštiti svih članova benda. Uz to, podsetićemo vas da su problemi sa japanskim izdanjem albuma počeli nakon odustajanja od pesme "Bird" koju je radio japanski producent koji je u nekoliko navrata podržao imperijalnu eru Japana - zbog čega su BTS i Big Hit na kraju i odustali od saradnje (opširnije).

Definitivno, što je popularnost veća, veći će biti i problemi, ali dok je A.R.M.Y uz BTS nema razloga za brigu (što je japanski A.R.M.Y i dokazao).

* People's Choice Awards organizuje ameička TV mreža CBS još od 1975. godine, a BTS su ove godine osvojili četiri nagrade:  "The Group of 2018"; "Social Celebrity of 2018"; "Song of 2018" pesm "IDOL" i  “Music Video of 2018” takođe "IDOL". Usled obaveza u Japanu grupa nije mogla da prisustvuje ceremoniji, a fanovima su se zahvalili video porukom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku