Izgleda da BTS ne može bez problema

BTS_Aktuelno

MTV, America's Got Talent, Grammy museum i odavno rasprodat koncert na stadionu u NY (New York) - dovoljno da se hejteri spuste na neko vreme? Da. Da li može nešto da krene naopako? Naravno. Kada su uz vas oni koji vas vole, a oni drugi utišani, preostaje vam samo jedna mogućnost da pogoršate stvari - da naudite sami sebi. Srećom, problem je tek u najavi i nadamo se da će se rešiti bez dizanja velike prašine.


Sve je počelo pre par dana kada su japanski mediji objavili da je Big Hit angažovao njihovog producenta, a sve u sklopu novog izdanja za tržište Zemlje izlazećeg sunca (stiže u novembru). Ideja je da se na albumu nađe obrada  pesme "Airplane Pt. 2" i potpunu nova pesma "Bird" za koju je Big Hit angažovao Yasushi Akimoto_a - izuzetno poznat japanski producent koji stoji iza nekoliko uspešnih idol grupa u Japanu, a trenutno je najpoznatiji kao glavni producent ženske idol grupe AKB48’s*.


Vest je bez velike pompe preneta u Južnoj Koreji - nije bilo negodovanja, nije bilo čuđenja, ali se K-ARMY odmah probudio. Pomenuti producent je poznat po stavovima koji podržavaju japanski imperijalizam (Koreja je bila pod japanskom okupacijom preko 30 godina), daleko je od toga da je naklonjen Južnoj Koreji, a politički je izuzetno blizak desničarima. Dakle, potencijalno Big Hit je sam u sebe ispalio metak.


Uz K-ARMY je stala i korejska javnost - traži se da Big Hit objasni ovaj izbor. Da situacija nije naivna, pokazala je reakcija kompanije koja je odmah izdala saopštenje:

"Zdravo. Ovo je Big Hit. Sledi objašnjenje vezano za predstojeći album namenjen japanskom tržištu. Potpuno smo svesni koliko su BTS fanovi zabrinuti pred izlazak ovog albuma - planiranog za novembar. Mi trenutno razmatramo sve opcije, zato vas molimo da nam date još malo vremena."

Mada, na prvi pogled izgleda kao da je K-ARMY malo preterao - zapravo su učinili veliku uslugu Big Hit_u i BTS_u. Zamislite šta bi se dogodilo da je do saradnje došlo bez mnogo buke. Kako bi na to reagovali ostali takmaci u tržišnoj utakmici, hejteri, kritičari, pa na kraju i celokupna javnost.


Južna Koreja i Japan su danas u dobrim odnosima, K-pop je izuzetno popularan u Japanu, Korejci su možda spremni da oproste - ali ne i da zaborave, zato niko sa stavovima koji podržavaju japanski imperijalizam nije dobrodošao. Logično.

Da li je Bang PD napravio prvu grešku ili je samo ispitivao tržište, ne znamo. Možda i deluje nestvarno, ali ovaj potez je mogao skupo da košta BTS - bez većih problema, ovo je mogao biti njihov početak kraja. Efekat leptira**  koji je usko vezan za BTS Universe fikcionu priču, umalo da nađe mesta i u pravoj BTS priči.


Konačno, zašto se politika umešala? Jednostavno, danas je umešana u sve. To je tako i tu ne možemo ništa. Kad malo bolje mućnete - korejski bend koji širi optimizam i veru u bolje sutra širom sveta i japanski producent koji slavi imperijalnu prošlost, ne idu zajedno. Big Hit sigurno neće ugroziti bend, a nakon njihove odluke znaćemo da li je ovakva reakcija korejskih fanova bila potrebna (u svakom slučaju, bila je dobronamerna).

!!!update: Big Hit je brzo izašao sa novim saopšenjem u kojem se navodi da su BH i BTS odustali od pesme "Bird", umesto nje na japanskoj verziji albuma naći će se "Fake Love" (japanska verzija) i remiks pesme "IDOL". Nažalost, nema novog singla u novembru.

* Ukoliko ste mislili da samo K-pop može da napravi grupu koja ima više od 10 članova ili da će NCT teško ko nadmašiti po broju članova - treba da znate da AKB48 ima onoliko članova koliki je i broj u nazivu grupe tj. 48.

** Efekat leptira govori o tome da i najmanja sitnica koju učinite može dovesti do trajnih promena u vašem životu, životima vaše porodice i prijatelja i, konačno, promena u čitavoj galaksiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku