Kad BTS ide u vojsku

BTS_Aktuelno

U Južnoj Koreji vojni rok je obavezan. Službu državi u praksi mogu da izbegnu samo najzaslužniji (uglavnom) sportisti. Do danas, nijedan K-pop izvođač nije zaobišao vojnikovanje, a najbliži tome bili su i još uvek jesu članovi grupe BTS.


Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in je nedavno odao priznanje grupi, rekavši da su oni jedni od najzaslužnijih za širenje Hallyu (korejskog kulturnog) talasa, kao i za primetno povećanje interesovanja za korejski jezik, istoriju i kulturu. Uz to, BTS su od korejske vlade dobili orden - ukratko, svi uslovi su stvoreni da se država oduži grupi.


Uporedo sa državnim priznanjima krenula je debata na internetu o tome da li BTS treba ili ne da ide u vojnike. Logično, A.R.M.Y širom sveta je bio jasan - ako je neko zaslužio izuzimanje od službe, to su oni, valjda je to jasno. Međutim, A.R.M.Y u Južnoj Koreji nije poslao dovoljno jasnu poruku, a razloge treba tražiti u kulturi i tradiciji ove zemlje. Konačno, krenule su i ankete koje su rađene uglavnom na ulicama Seula. Još jednom - poruka nije bila jasna.


Najveći problem čitave ove polemike je u tome što ni Big Hit ni BTS nisu pokrenuli ovu priču, niti su ikad išta pitali, tražili ili očekivali. Činjenica je, ukoliko BTS pređe u fazu mirovanja ostaće veliki medijski prostor koji konkurencija jedva čeka da popuni (što je sasvim razumljivo), a kada tome dodate zapadne medije koji su uglavnom slabo upućeni u BTS priču, ali su uvek gladni za ekskluzivnim informacijama - pritisak mora da donese rezultat, a za otklanjanje dileme pobrinuo se WWH ili WorldWide Handsome.


Jin je bio kratak i prilično je jasno stavio do znanja da će kad dođe vreme otići na odsluženje vojnog roka. On, kao najstariji član grupe odlazi prvi i to u martu 2020. godine (možda koji mesec kasnije). Vaspitanje, tradicija i dugogodišnje tenzije koje vladaju između Severne i Južne Koreje razvile su kod mladih Korejaca osećaj dužnosti tako da se odlazak u vojsku posmatra kao dokaz o spremnosti za ulazak u svet odraslih.


E, sad... Da li će izgubiti BTS - da. Da li će izgubiti Big Hit - da. A.R.M.Y - da. Da li ćemo ostati uskraćeni za nekoliko albuma - najverovatnije, da. Vojni rok u Južnoj Koreji traje skoro dve godine. Kad Jin bude završavao, drugi će tek odlaziti (o tome detaljnije u narednom postu), a kad se čitava vojna priča završi generacija koja je rasla uz BTS će već uveliko završiti sa svojim tinejdžerskim statusom.


Sa druge strane, ako ćemo realno, nikada sedam običnih vojnika nije donelo prevagu, u bilo kom sukobu. Jedino... možda... kada dođe do rata klinaca iz dve ulice, ali to je već neka druga priča.


Za kraj, da li generacija koja odrasta uz BTS ostaje uskraćena za popriličan broj lepih trenutaka - da. Da li je moglo drugačije - da. Da li je moguće da se nešto promeni - da, ali to se sada graniči sa naučnom fantastikom. Šteta.

Коментари

  1. Ne bi bilo fer da BTS ne ode u vojsku a da ostali idu prosto je ne pojmljivo zao mi je ali korejci su tradicionalan narod i drže se toga i mladi i stari . Ako su Super juniori završi obavezan vojni rok tako mora i BTS

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji