BTS zaključak Love Yourself priče

BTS_Aktuelno

BTS od svog nastanka do danas ima određen koncept i njega se drži. Njihova izdanja su tematski vezana i prate odrastanje mladih - od bezbrižnog predpubertetskog perioda, preko "nerešivih" tinejdžerski problema i uglavnom neuspelih pokušaja da budu shavaćeni od starijih, do stvarnih životnih problema sa kojima počinjemo da se srećemo već u ranim dvadesetim. Veliku ulogu u kreiranju ove priča ima i mag Bang PD, producent i osnivač izdavačke kuće Big Hit, odnosno onaj koji je stvorio Bangtan Sonyeondan kakav danas poznajemo.


Love Yourself serijal nam govori o neophodnosti da upoznamo sebe pre nego što počnemo da pričamo o beskrajnoj ljubavi. O ljubavi koju nikad i ništa neće moći da uzdrma, a zatim se pojavi prvi problem i... BTS su odlučili da ovu priču ispričaju kroz koncept pripovedanja koji se u Južnoj Koreji zove Kiseungjeonkyeol, a koji se sastoji iz četiri dela: uvod, razvoj, obrt i zaključak. Prvi disk albuma "LY: Answer" nam donosi tu priču u sažetoj varijanti.


Uvod (LY: Wonder): Uvod čini samo jedna pesma "Euphoria", dok ostala tri dela priče počinju solo izletima BTS rep tima ("Trivia"). RM je na samom početku LY ere u nekom od intervjua objasnio da se neće striktno držati redosleda i da im je mnogo važnije da ljudi shvate poruku - zato se "LY: Wonder" pojavio nakon "LY: Her" albuma (mada negde možete naići na informaciju da je "LY: Wonder" vezan za uvod u LY serijal tj. za "Highlight Reel", to nije tačno; "LY: Wonder" je vezan za video koji prati Jungkook i "Euphoria").


Razvoj (LY: Her): Ovaj segment otvara J Hope sa "Trivia 起: Just Dance" numerom, a slede "Serendipity" (puna verzija, koja je na "LY: Her" albumu poslužila kao intro), "DNA" i "Dimple".


Obrt (LY: Tear): RM i "Trivia 承: Love" nas izvode sa "LY: Her" albuma i uvode u "LY: Tear" period. Tu su: "Her" (most između Her i Tear izdanja), "Singularity", "Fake Love" i "The Truth Untold" (Ft. Steve Aoki).


Zaključak (LY: Answer): Završnicu albuma čine nove pesme, sve otvara BTS genije (Suga) sa "Trivia 轉: Seesaw" numerom, a za njom slede "Tear" (most između Tear i Answer izdanja), "Epiphany", "I'm Fine", "IDOL" i pesma koja sve zaključuje "Answer: Love Myself". (zato je "Idol" 15. pesma na disku)


Ukoliko Love Yourself posmatramo kao trilogiju, što gledano sa muzičke strane ona i jeste, podela je malo drugačija: Uvod (Euphoria i segment koji otvara J Hope); Razvoj (deo albuma koji najavljuje RM); Obrt (započenje Suga); dok zaključak ove BTS ere stiže sa zadnjom numerom na disku "Answer: Love Myself".


Kako ćete podeliti album i nije toliko važno, bitno je kako on zvuči - a, zvuči sjajno. Od novih pesama, samo je "IDOL" izrazito hitičan, dok su ostale vešto uklopljene u celinu. "I'm Fine" je nastavak pesme "Save Me". "Epiphany" je uklopljena u LY trilogiju i BTS Universe priču (opširnije ovde). Svaka "Trivia" služi kao uvod u određen segment LY priče. Konačno, "Answer: Love Myself" zaokružuje celinu.


Zamerki nema, produkcija je odlična, tekstovi takođe. E, sad. Ukoliko tražimo nešto što se izdvaja, to bi bio deo pesme "I'm Fine" koji izvodi Suga - njegovu veštinu repovanja niko ne dovodi u pitanje još od debija, ali čini se da je sada sve podigao za stepenik više. Dalje, ako tražite pesmu koja je najprijatnija za slušanje (mada su ukusi različiti) opet se nekako izdvaja BTS genije i njegova "Trivia  轉: Seesaw".


Za kraj - "IDOL". Pesma ulazi u uho već na prvo slušanje, himnična je (kao što je to u svoje vreme bila "Fire"), a predstavlja kombinaciju EDM, Trap, Gqom i tradicionalnog zvuka Južne Koreje. (EDM - Electronic Dance Music; Trap - žanr koji se zasniva na korišćenju ritam mašina, re-semplovanim hip hop vokalima i svemu drugom što proizvodi zvuk - može se reći da vas ograničava samo mašta; Gqom - je podvrsta house zvuka poreklom iz Južne Afrike).


Video spot je na Trubi po broju pregleda u prvih 24 sata stigao na prvo mesto (Taylor Swift je prešla na 2. mesto, mada se verovalo da je njen rekord sa pesmom "Look What You Made Me Do" neoboriv; Taylor Swift je imala 43 miliona pregleda u prvih 24h, BTS nešto više od 56 miliona). Najzad, ova pesma ima drugu verziju koja predstavlja kolaboraciju BTS_a i Nicki Minaj, dostupna je samo u digitalnom obliku, a uskoro se očekuje i MV koji će (najverovatnije) dovesti do novih rekorda. Do tada, BTS su započeli koncertnu turneju, karte su odavno rasprodate, a šta nas dalje očekuje znaćemo kad se turneja završi (mada, Big Hit i BTS najverovatnije već sad to znaju).

* update: Album je stigao do prvog mesta Billboard 200 liste i tako ponovio uspeh prethodnika "LY: Tear", a predsednik Južne Koreje Moon Jae In je još jednom uputio čestitke bendu na sjajnom uspehu.

Prvi deo priče o "LY: Answer" albumu

Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku