BTS Pres konferencija (2. deo)

BTS_Aktuelno

Drugi deo konferencije za novinare koju su održali BTS bio je rezervisan za novinare koji su fizički prisustvovali ovom događaju.


Krenuo je RM i odmah nam objasnio kako je nastao album BTS_a. Suština je u tome da su oni prvo napravili "Boy with Luv", a zatim oko nje krenuli da konstruišu priču (koncept) i da pišu ostale pesme.

Prema Karlu Jungu, persona je maska koju nosimo u javnosti. Drugim rečima, to je maska koju koristimo kako bi sebe pred drugima predstavili u što boljem svetlu. BTS su svoje persone kreirali godinama, sve je počelo debijem, a na formiranje maski najviše su uticali fanovi čija energija ih je održavala i u najtežim trenucima - tako bar kaže RM.


Yoongi je objasnio kako su BTS uspeli da ostanu izvan svih skandala koji potresaju industriju zabave. U prošlosti je bilo nekoliko manjih skandala, ali trenutno aktuelan je onaj u čijem centru se nalazi nekadašnji član grupe BIGBANG Sungri, a doveo je do toga da reaguje i predsednik Južne Koreje Moon Jae-in. Suga je objasnio da su još na početku karijere svi članovi grupe razgovarali o tome kako treba da se ponašaju osobe koje učestvuju u javnom životu. Još tada su sklopili prećutan dogovor i obećali da će se kloniti nevolja. Jimin je dodao da su se tada dogovorili da čak i ako neko napravi grešku to ne krije od ostalih članova, kao i to da će svi stati u odbranu onog ko grešku napravi. Suga je zaključio da su ostali van svih nevolja najviše zbog osećaja odgovornosti prema fanovima.


Pitanje šta je to toliko posebno kod BTS_a, šta je to što ih odvaja od ostalih K-pop grupa i šta je to što im je na kraju donelo globalnu popularnost kao da je Yoongi jedva dočekao. Najpre je priznao da su ga ova pitanja dugo mučila i da nije mogao da pronađe odgovor. Ipak, danas misli da je to rezultat truda i napora koji su uložili članovi grupe i strastvenih fanova. Pomenuo je da često dobijaju pitanja kako to da je A.R.M.Y toliko posvećen uspehu grupe. Na kraju, sve to dovelo je BTS Genija do zaključka da je baš ta činjenica da su BTS fanovi toliko posebni učinala da i BTS postane poseban.

Što se tiče naslednika Yoongi misli da "Next BTS" ili "BTS Junior" ne postoji i da ne treba nikad da postoji, a to je obrazložio na najbolji mogući način: "Svi mi smo pre BTS_a imali svoje muzičke heroje, ali nismo završili tako što smo postali oni. Postali smo BTS. Zato mislim da je mnogo bolje da u budućnosti imamo mnogo novih grupa i izvođača, umesto mnogo novih BTS kopija."


Savet mlađim kolegama uputio je Jungkook. On je priznao da kao trejni nije baš puno vežbao i da je zbog toga zažalio odmah nakon debija. Priključio mu se V koji je uz opasku da on možda i nije prava osoba da to kaže ipak zamolio sve trejnije da ne dozvole da ih obuzmu crne misli ako dođe do neuspeha već da to posmatraju kao korak napred koji će ih na kraju dovesti do cilja.


Jin je pojasnio da je "Jamais Vu" trio nastao kao rezultat želje da se napravi potpuno nov trio koji do sada nikad nije nastupao zasebno. J Hope se složio da je izbor trojke bio odličan, ali je otkrio i da je Jin zadrhtao kad je shvatio da će morati da savlada još jednu koreografiju.


RM je otkrio da još uvek nije završio knjigu Karla Junga "Mapa Duše" i da iza ideje o ovom konceptu stoji Big Hit (najverovatnije Bang PD). Priznao je da ga zanimaju psihologija i filozofija i da je za sada upoznat sa Jungovim tumačenjem persone i ega, ali da ne zna kako će se nastaviti serijal započet albumom "Map Of The Soul: PERSONA". BTS lider je objasnio i da koncept nije tek tako nametnut od strane kompanije, već da su do rešenja došli zajedno kroz brojne razgovore u kojima su učestvovali svi članovi grupe.

Suga i Jimin su se složili da BTS pozitivnu energiju crpi iz A.R.M.Y baze. Suga je objasnio da svi u grupu dele istu strast prema muzici i da je to ono što ih uvek na kraju spoji, dok je Jimin naveo fanove kao najvažniji razlog zbog kojeg žele da budu još bolji.

Odgovarajući na pitanje koja će konačna poruka novog serijala biti, RM se osvrnuo na "Love Yourself" eru i rekao da je ona u suštini nosila jasnu poruku (upoznaj i prihvati sebe onakvim kakav jesi). Sa druge strane, novi album predstavlja upoznavanje sa jednim slojem unutrašnjeg ja (persona je jedan od slojeva koji formiraju našu ličnost). Dalje, RM nas je podsetio da je život pun ironija i da svako od nas ima puno loših iskustava koje drži u sebi, ali da život nastavlja da teče i da je bolje koristiti energiju koju ostvarujemo u kontaktu sa drugim ljudima za nešto pozitivno, nego da se stalno vraćamo pomenutim lošim iskustvima.


Suga je potom otkrio da su izabrali roze boju kao osnovu za novi album zato što su, jednostavno, hteli nešto novo - baš kao kad odlučite da kupite novu jaknu, ona će biti roze ako zaista želite pravu promenu. Odgovor na pitanje o anegdoti sa snimanja Suga je prepustio Hobiju i njegovim mukama po Dionisu.


J Hope je objasnio da je njegova pesma "Dionysus" prošla kroz dvadesetak modifikacija kako bi se uskladili muzika i tekst. Priznao je da je stres bio konstantno prisutan, ali da je na kraju bio veoma zadovoljan rezultatom. Priznao je da i nakon mixtape_a i pomenute pesme ipak ima još mnogo da uči i vežba kako bi u  budućnosti pravio još bolje pesme.

Zatim je usledilo pitanje koje je opasno naljutilo A.R.M.Y, dok je odgovor koji je isporučio Suga još jednom potvrdio zašto je on glavni BTS swagger. Novinar je pitao BTS šta oni misle o tvrdnji francuskog umetnika da je "Blood, Sweat and Tears" plagijat njegovog rada. Suga je kratko odgovorio da se pravna služba Big Hit_a bavi tim pitanjem i da se stavovi članova grupe ne razlikuju od stavova kompanije. Konkretan odgovor daće pravna služba i svi će o tome biti obavešteni.


Zatim, nastupa A.R.M.Y. Pomenuti francuski umetnik je fotograf, on je istina ranije pominjao moguću povezanost njegov dela od pre mnogo godina i foto koncepta za album "WINGS" i MV za pesmu "Blood, Sweat and Tears". Reč plagijat nikad nije koristio, kao ni bilo šta drugo osim o mogućoj inspiraciji koju su profesionalni fotografi i režiser spota možda izvukli iz njegovog dela. 

A.R.M.Y je kopao dalje i  iskopao da pomenuti novinar i nije neki ponos svoje profesije, kao i to da je u prošlosti pisao za izdanje iza kojeg stoji YG Entertainment. Dodatno, iskopali su da je francuski fotograf pokrenuo čitavu priču tek pošto je njgov prijatelj obavio neki posao (fotografisanje) za, pogađate, YG Entertainment.


Kratko objašnjenje: YG Entertainment je pripadao čuvenom Big Tree trojstvu (tri najjače izdavačke kuće u J. Koreji bile su: SM, JYP i YG). Nedavno su objavljeni finansijski rezultati koji su bez sumnje pokazali da je Big Hit pretekao YG i da novo trojstvo čine SM, JYP i Big Hit.



Kao najveći krivac za veliki pad YG_a označen je Sungri koji se nalazi u središtu skandala koji je poprilično uzdrmao industriju zabave u Južnoj Koreji. Međutim, Sungri je bio samo inicijalna kapisla koja je podsetila nadležne organe u Južnoj Koreji da rade svoj posao, pa je tako na red došlo i ispitivanje poslovanja izdavačke kuće. Ipak, sve to možemo da stavimo sa strane, a razlog za pad YG_a možemo pronaći u jednostavnoj činjenici - Njihove glavne zvezde su BLACKPINK, grupa postoji već tri godine i do sada nema nijedan album, a da sve izgleda još grđe pomaže podatak da ova četvoročlana grupa do sada ima svega 12 pesama.



Da BLACKPINK zaslužuju mnogo više, njihov zadnji singl je isforsiran kako bi se zaustavio pad akcija kompanije. Zbog čitave drame ispaštaju i Winner koji su krenuli sa pripremama za comeback ("Millions", februar), ali je sve odloženo kako bi svi resursi bili usmereni na BP. Kada tome dodate da su u ovoj kući i iKON, kao i BIGBANG (istina, trenutno su svi na odsluženju vojnog roka) čak i onima koji K-pop poznaju površno postaje nejasno kako je ova kuća uspela toliko da padne.



Nakon konferencije francuski fotograf se još jednom oglasio, objasnio je da ne traži odštetu, da nije spominjao plagijat i da je samo govorio o inspiraciji. Da li će Big Hit podneti tužbu ostaje da se vidi u bližoj budućnosti. Ono što raduje, jeste podatak da gotovo niko u J. Koreji nije naseo na priču o plagijatu.

Yoongi se zatim vratio priči o muzici (odgovor na naredno pitanje). Napomenuo je da je veoma srećan zato što je sklop grupe takav da mogu da eksperimentišu sa mnogo različitih muzčkih žanrova (od roka do hip hopa). Objasnio je da outro na novom albumu nije bio planiran zato što je "Dionysus" odlično zaokružio priču koju su želeli da ispričaju.

Usledio je RM koji je objasnio da bez obzira na uspeh ne može stalno biti srećan. Ponekad ga savlada strah. Ponekad je pritisak prevelik. Ponekad reflektori na koncertima izgledaju kao da bacaju previše svetla, a ponekad jednostavno želi da pobegne od odgovornosti koja je stigla sa uspehom grupe. Ipak, priznaje da je danas mnogo lakše prevazići sve strahove i živeti sa njima, a za to je najzaslužnija pozitivna energija koja stiže od fanova. Ovaj segment, RM je završio priznajući da mu kao i svakom normalnom čoveku prija to što ih sve češće porede sa legendarnom engleskom grupom The Beatles, ali da će oni svoju priču sigurno nastaviti kao BTS.


Osmehe na lica članova grupe doneo je novinar koji je konstatovao da još uvek pamti Jimin_a u prsluku, RM_a sa frizurom u obliku ananasa i jednu bebu koja je ujedno bila i BTS maknae (Jungkook). Novinar je dodao da to nije bilo tako davno, da su se svi mnogo promenili i upitao ko planira sledeći mixtape. Jimin je, prisećajući se BTS početka, rekao u šali da je ljut na sve članove grupe zato što mu nisu rekli da bude malo smireniji. Suga i RM su objasnili da ne postoji pravilo kad će ko izbaciti mixtape, uz detalj da trenutno niko o tome ne razmišlja. Na kraju, Jungkook se izvinio fanovima zato što im je obećao mixtape, ali je shvatio da to nije baš tako lako napraviti i da će morati još puno da uči i vežba. V je završio ovaj segment rečenicom da želi da svi članovi vokalnog dela grupe na kraju imaju svoj mixtape.


Poslednje pitanje odnosilo se na mogućnost da BTS izbaci album koji će u potpunosti biti na engleskom i koji će pre svega biti namenjen zapadnom tržištu. RM je rekao da to za sada nije u planu, ali i da postoje pesme poput "MIC Drop" (rmx) i "Waste On Me" (Steve Aoki) koje su u potpunosti na engleskom i da BTS generalno ne beži od toga. Sve je završeno konstatacijom lidera, da su uz A.R.M.Y i brojni novinarski tekstovi sastavni deo krila zahvaljujući kojima su BTS stigli tako visoko.

~ Kraj ~

(Prvi deo)

Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku