Kako se formira K-pop grupa

K-pop_info

Do pred kraj prve decenije 21. veka K-pop grupe su nastajale po istom obrazcu - izdavačka kuća kroz audicije i uz pomoć agenata pronalazi talente koji (ako prođu audiciju) postaju trejniji (trainee); oni prolaze obuku koja može da traje i po nekoliko godina; za to vreme izdavačka kuća počinje da planira izgled i zvuk novog benda; neki trejniji sami odustaju, od nekih odustaje kuća, a na kraju ostaju oni koji debituju.


Vremenom, ovom načinu je pridodat još jedan koji se pokazao kao prilično dobro rešenje - reč je o formiranju grupe kroz survival TV šou. Na ovaj način nastali su: WINNER (WIN: Who Is Next.), iKON (Mix & Match) TWICE (Sixteen), MONSTA X (No Mercy), SEVENTEEN (Seventeen Project), PENTAGON (Pentagon Maker), SF9 ( d.o.b), Momoland (Finding Momoland), Stray Kids (Stray Kids) - u zagradama su imena šou programa.


Mada se često može pronaći informacija da je BIGBANG prva grupa koja je nastala kroz survival, to zapravo nije tačno. Formiranje grupe čiji je lider G Dragon je išlo klasičnim putem, uz dokumentarac kojim je YG želeo da smanji broj članova koji će debitovati. Prva grupa nastala na ovaj način jeste 2AM tj. 2PM - obe su nastale kroz survival "Hot Blood Men" 2008. godine, bilo je (možemo reći) 11 pobednika, planirano je da se grupa zove "One Day", ali se od toga odustalo i formirane su dve pomenute grupe.


2AM su prvi debitovali, a ono što je manje poznato jeste podatak da su ovu grupu od 2010. do 2014. zajednički vodile dve izdavačke kuće: JYP i Big Hit. (na slici nedostaje Jay Park prvi vođa grupe 2PM koji je zbog pritiska javnosti napustio grupu i vratio se u SAD; problem je nastao kad su se pojavila pisma iz vremena kad je bio trejni u kojima se žalio da slabo zna jezik, da ne razume kulturu i da je prilično usamljen).

Opširnije o klasičnom nastanku K-pop grupe možete pročitati ovde.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku