Glavna MAMA nagrada za BTS

BTS_Aktuelno

Dodelu MAMA nagrada organizuje Mnet mreža i kompanija CJ E&M, sve je počelo još 1999. godine, a danas ove nagrade spadaju u red najvažnih. Činjenica da K-pop jeste treća po snazi industrija u Južnoj Koreji, opravdava postojanje više važnih nagrada, ali za kontra efekat ima zbunjenost fanova širom sveta. Zato su česta pitanja tipa da li je važnija MAMA, Melon, MGA ili neka četvrta nagrada. Istina je da su sve podjednako važne i da se grupe i izvođači tokom čitave godine bore kako bi ušli u uži izbor (nominacije).


Mnet je po ugledu na MTV dodelu nagrada pokrenuo Mnet Video Music Awards. Ceremonija je tokom godina menjala naziv koji se ustalio 2009. i danas je poznat pod imenom MAMA (Mnet Asian Music Awards). Interesantno, samo je prva MAMA dodela održana u J. Koreji (Seul, 2009.) dok je ostalima domaćin uglavnom bio Hong Kong. Ipak, ove godine ceremonija se vratila u Seul.


Prethodne godine MAMA ceremonija je prvi put podeljena na više večeri (4), a domaćini su bili Vijetnam, Japan i Hong Kong. Ove godine to su Južna Koreja, Japan i Hong Kong (da, ovo stvara dodatnu konfuziju kod internacionalnih K-pop fanova). Sve će se završti 14. decembra (HK), a na dodeli u Japanu BTS su osvojili Daesang (glavnu nagradu) pod nazivom "Worldwide Icon of the Year". Pored nje, tu su i nagrade "Favorite Music Video" ("IDOL"), "Favorite Male Dance Artist" i "Worldwide Fans’ Choice Top 10".


Tokom prve večeri u Seulu nagrade se uglavnom dodeljivane ljudima iza scene (Pdogg dugogodišnji BTS producent, Son Sung Deok koreograf za "IDOL", MU:E kreativni direktor ("Fake Love"), Bang Shi Hyuk poznatiji kao Bang PD osnivač Big Hit_a su dobitnici koje povezuje BTS). Te večeri nagrade su dobili i (G)I-DLE, Stray Kids i IZ*ONE  kao najbolji debitanti u 2018. godini, a Wanna One su dobili nagradu večeri "DDP Best Trend". Sve u svemu, BTS su direktno ili indirektno do sada stigli do osam nagrada, a šta će se dogoditi u Hong Kong_u saznaćemo uskoro (14. dec).

Za kraj, treba reći da se ove nagrade dodeljuju isključivo na osnovu glasova fanova (uglavnom putem web sajta). Znači, nema žirija, nema statistike, nema procentualnih izračunavanja koliko je ko proveo na kojoj listi već samo zbrajanje glasova fanova širom sveta što je samo po sebi dovoljno da se ove nagrade uvrste u red najvažnijih..


Uz BTS u Japanu nagrade su osvojili i:

Worldwide Fans’ Choice Top 10: TWICE, MONSTA X, NCT 127, NU’EST W, Wanna One, BLACKPINK, GOT7, MAMAMOO, SEVENTEEN, BTS
Favorite Vocal Artist: MAMAMOO
Favorite Female Dance Artist: TWICE
Favorite Dance Artist Japan: Bullet Train
MAMA Style in Music Award: MONSTA X

* update: U Hong Kongu BTS su osvojili još dve glavne nagrade (Daesang) - "Artist of the Year" i "Album of the Year" ("Love Yourself: Tear"). Jedini Daesang koji BTS nisu osvojili je za pesmu godine, a ova nagrada ("Song of the Year") pripala je grupi Twice za pesmu “What Is Love?”.

BTS su osvojili i: “I Seoul U” Appreciation Plaque; "Mwave Global Choice"; "Best Asian Style" i "TikTok Best Music Video" ("IDOL"). Sve to znači da su BTS osvojili 14 nagrada samo na ovoj ceremoniji,

U Hong Kongu nagrade su dobili i (samo najvažnije):

New Asian Artist: IZ*ONE
TikTok Most Popular Artist: GOT7
Discovery of the Year: MOMOLAND
Best Vocal Performance Group: iKON
Best Female Group: TWICE
Best Male Group: Wanna One


Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku