BTS podrška za Drunken Tiger i Love Simon

BTS_info

Brojne nagrade, milioni prodatih albuma, rasprodate koncertne turneje, armija vernih fanova koju možete pronaći gotovo na svakom ćošku naše planete, ambasadori UNICEF_a, promoteri svetskih brendova (Puma, LG, Lotte), nekrunisani kraljevi društvenih mreža... Da, u početku su se borili za to da neko piše o njima - danas se drugi otimaju za intervjue sa njima kako bi podigli tiraže/preglede.


Oni se nikad nisu plašili da govore/pevaju/repuju o problemima mladih, kako u J. Koreji (depresija, pre svega) tako i u svetu. Ipak, sada su u prilici i da pruže podršku onima koji su različiti ili koji su bez pravih razloga ostavljeni na margini. Dva nedavna tvita su ovo i potvrdila.

Prvo, podrška za Drunken Tiger. Njihov lider Tiger JK* važi za nekog o kome se u Kpop industriji ne priča mnogo. Zato, danas kad čitate o nastanku Kpop_a saznajete za grupe kao što su Seo Taji and Boys, H.O.T, S.E.S... ali, do informacije ko je prvi hip hop bend teško se dolazi, a to su upravo Drunken Tigers.


Drunken Tigers su nastali još 1998. godine, a uskoro objavljuju 10. oproštajni album. Kao uvertira izašao je sjajan singl/MV "Yet", a ova informacija je u medijima prošla gotovo nezapaženo. Zatim je usledio tvit, koji je skrenuo pažnju na Drunken Tiger publici širom sveta.



Tiger JK se putem Tvitera zahvalio na podršci, a čitava priča je naišla na ogromnu podršku kod fanova oba benda.

Drugi tvit se odnosi na film "Love, Simon". Mada je RM na ovaj način samo preporučio pesmu, protumačeno je da je ovo i indirektna podrška za pravo na različitost (ko ne zna o čemu film govori, može to da pogleda na imdb). E, ovde padaju u vodu sve priče K-pop hejtera o šminkanju, farbanju i tome sličnom (ovde je mnogo više reč o različitosti kultura, ali o tome će uskoro biti više reči), zato što Južnokorejci nemaju nimalo lepo mišljenje o istopolnim vezama i retko ko se odlučuje da ih javno podrži.


Dakle, BTS su se uzdigli iznad začaranog K-pop kruga i sad mogu da govore i o onome što važi za tabu teme, a to može samo da koristi kako njima tako i K-pop industriji.

* Tiger JK je rodjen 1974. godine u J. Koreji, ali je odrastao u Americi. U Los Andjelosu se zatekao tokom velikih nereda početkom devedesetih godina predhodnog veka (ovi dogadjaji se često vezuju i za početak jačanja uticaja hip hop kulture), zavoleo je rep/ hip hop, završio koledž (UCLA, Engleski jezik) i vratio se u Južnu Koreju. Objavio je solo album (1995), zatim je sa DJ Shine_om formirao Drunken Tiger (1998). Nešto kasnije, optužen je za korišćenje narkotika i završio u zatvoru (kasnije se ispostavilo da su optužbe bile lažne). Pokrenuo je Jungle Entertainment (2006-2013) i Feel Ghood Music (2013-...). Eksplicitni tekstovi, ponašanje, kao i povezivanje sa drogom uticali su na to da se njegovo ime ne pominje često. Ipak, danas svi priznaju da je upravo on uveo hip hop u K-pop mainstream. Oženjen je, ima sina kome se ne dopada reč Drunken u imenu benda i to je razlog što je bend gotovo neaktivan. Ipak, sa par momaka iz grupe aktivno nastupa pod imenom MFBTY (My Fans are Better Than Yours).

Коментари

Популарни постови са овог блога

BTS - članovi benda

BTS u Srbiji

Kad BTS ide u vojsku