Južna Koreja Zanimljivosti Treći Deo
21. Korejci su ludi za hranom
Prilikom susreta na ulici Korejci će vas pre upitati "Da li ste se dobro najeli", nego "Kako ste". Za njih, preskakanje obroka je greh, a serviranje ima svoju rutinu - oval sa glavnim sastojkom se nalazi u sredini (obično je to meso), a oko njega se postavlja veći broj manjih činija u kojima se nalaze razni prelivi, začini i povrće.
Uobičajeno je da se hrana u činijama deli, odnosno da se svi poslužuju direktno iz nje (ne prebacuje se u tanjir). Ipak, za stolom svako ima svoj tanjir i ono što se u njemu nalazi se ne deli - to je vaše i smarate se nepristojnim da neko čeprka po vašem tajiru.
U restoranima će vam često doneti meso na manjem prenosnom roštilju i dozvoliti vam da ga sami ispečete, za stolom. Ovo ne ukazuje na lenjost kuvara, već to posmatrajte kao šansu da potpuno uživate u ritualu pripreme i degustacije obroka.
Za Korejce, hrana nije samo nešto čime će se popuniti trbuh - ona se posmatra i kao lek, i kao veza sa porodicom i domovinom.
22. Kimči
Nacionalno jelo Južne Koreje je kimči koji se priprema od povrća i jakih začina. Glavni sastojak je kiseli kupus, a sve ostalo je stvar ukusa. Postoji oko 170 različitih načina po kojima se kimči priprema, zato je gotovo nemoguće izvući jedan recept i reći da je to pravi kimči.
Prvi zapisi o pripremi kimčija potiču još iz 1250. godine, a danas se poslužuje uz gotovo sve. Neka specijalna tajna ne postoji, ali dosta toga zavisi od fermentacije povrća koje se pod zemljom drži po nekoliko meseci.
23. Kimči, drugi put
Osim toga što je glavno jelo u J. Koreji, kimči je nezaobilazan i prilikom fotografisanja. Mi ponekad uzvikujemo "fudžiii", za englesko govorno područje rezervisan je "cheese", a Korejci prilikom fotografisanja koriste "kimčiii".
24. Štapići
Postoji jedna velika razlika kada govorimo o štapićima kao priboru za jelo u Južnoj Koreji i u ostalim zemljama Azije. Samo Korejci koriste metalne štapiće, dok svi ostali koriste drvene ili štapiće napravljene od bambusa (Kina, Japan, Tajland, Indonezija). Postoji nekoliko objašnjenja zašto je to tako.
Najčešća verzija nas vraća u Baekje period (18 PNE - 660 NE), kada su vladari često strahovali od toga da će ih protivnici otrovati. Rešenje su pronašli u štapićima napravljenim od srebra - srebro u dodiru sa otrovnim hemikalijama menja boju. Narod je, sledeći vladare, počeo da koristi metalne štapiće.
Druge verzije nisu toliko zanimljive - Korejci veruju da su metalni štapići daleko bolji od drvenih kad se govori o higijeni (činjenica); Korejci pirinač jedu kašikom (za razliku od svih drugih naroda koji koriste štapiće) i zato nisu stekli naviku da koriste drvene štapiće u prošlosti; Metalni štapići proizvode mnogo bolji zvuk kad ih koristite kao udaraljke (nakon obroka, kad društvo krene sa pićem).
Danas se obično koriste oni napravljeni od čelika, a za specijalne prilike - štapići od mesinga, srebra ili zlata.
Gost kojeg izuzetno cene uvek će dobiti posebne štapiće - na taj način se iskazuje poštovanje.
Uz štapiće, koji se uvek stavljaju sa desne strane tanjira, obavezan deo pribora je velika kašika, a ukoliko želite da u potpunosti imitirate Korejce - torte i kolače, takođe, morate jesti štapićima.
25. Brza hrana
Teško ćete u Južnoj Koreji naći lanac brze hrane koji ne vrši isporuku na kućnu adresu. Ovu vrstu usluge primenjuju svi, od luksuznih restorana do McDonald’s_a.
26. Goguma ili sladak krompir
Može se reći da je prodavnica koja duže vreme nema u ponudi sladak krompir osuđena na propast. Obožavaju ga svi - od male dece do penzionera i to u svim oblicima: grickalice, čokoladice, supe/čorbe ili jednostavno samo ispečen.
Postoji i jogurt sa ukusom slatkog krompira, kao i nudle, torte, kolači, pa čak i pica čiji je on glavni sastojak. Zašto? Jednostavno, ima odličan ukus, zdrav je i lako se uzgaja. Najpopularniji su bam goguma i mul goguma.
27. Voće
Voće je skupo u Južnoj Koreji, skoro pa da se smatra luksuzom. Cene najviše skaču nakon jakih kiša, a najskuplje su lubenice čija cena zna da pređe i 20 dolara.
28. Nema debelih
Samo 3,2% Južnokorejaca ima prekomernu težinu, ovo ih (uz Japance) svrstava u najmršavije nacije sveta.
29. San
Postoji još jedna veza Južne Koreje i Japana, a odnosi se na stanovnike Seula i Tokija - u poređenju sa svim većim gradovima na svetu oni najmanje spavaju, manje od 6h dnevno.
30. Mnogo rade
Evropljani i Amerikanci prosečno rade 40 sati nedeljno, u Južnoj Koreji je taj broj mnogo veći - 55 sati nedeljno, a često se dešava da posao donosu kući. Ovde treba reći i da je prosečna plata u Seulu oko 2500 dolara mesečno i da je u konstantnom porastu.
Prilikom susreta na ulici Korejci će vas pre upitati "Da li ste se dobro najeli", nego "Kako ste". Za njih, preskakanje obroka je greh, a serviranje ima svoju rutinu - oval sa glavnim sastojkom se nalazi u sredini (obično je to meso), a oko njega se postavlja veći broj manjih činija u kojima se nalaze razni prelivi, začini i povrće.
Uobičajeno je da se hrana u činijama deli, odnosno da se svi poslužuju direktno iz nje (ne prebacuje se u tanjir). Ipak, za stolom svako ima svoj tanjir i ono što se u njemu nalazi se ne deli - to je vaše i smarate se nepristojnim da neko čeprka po vašem tajiru.
U restoranima će vam često doneti meso na manjem prenosnom roštilju i dozvoliti vam da ga sami ispečete, za stolom. Ovo ne ukazuje na lenjost kuvara, već to posmatrajte kao šansu da potpuno uživate u ritualu pripreme i degustacije obroka.
Piletina koja vas ostavlja bez teksta
Za Korejce, hrana nije samo nešto čime će se popuniti trbuh - ona se posmatra i kao lek, i kao veza sa porodicom i domovinom.
22. Kimči
Nacionalno jelo Južne Koreje je kimči koji se priprema od povrća i jakih začina. Glavni sastojak je kiseli kupus, a sve ostalo je stvar ukusa. Postoji oko 170 različitih načina po kojima se kimči priprema, zato je gotovo nemoguće izvući jedan recept i reći da je to pravi kimči.
odakle da počnem...
23. Kimči, drugi put
Osim toga što je glavno jelo u J. Koreji, kimči je nezaobilazan i prilikom fotografisanja. Mi ponekad uzvikujemo "fudžiii", za englesko govorno područje rezervisan je "cheese", a Korejci prilikom fotografisanja koriste "kimčiii".
24. Štapići
Postoji jedna velika razlika kada govorimo o štapićima kao priboru za jelo u Južnoj Koreji i u ostalim zemljama Azije. Samo Korejci koriste metalne štapiće, dok svi ostali koriste drvene ili štapiće napravljene od bambusa (Kina, Japan, Tajland, Indonezija). Postoji nekoliko objašnjenja zašto je to tako.
Najčešća verzija nas vraća u Baekje period (18 PNE - 660 NE), kada su vladari često strahovali od toga da će ih protivnici otrovati. Rešenje su pronašli u štapićima napravljenim od srebra - srebro u dodiru sa otrovnim hemikalijama menja boju. Narod je, sledeći vladare, počeo da koristi metalne štapiće.
Druge verzije nisu toliko zanimljive - Korejci veruju da su metalni štapići daleko bolji od drvenih kad se govori o higijeni (činjenica); Korejci pirinač jedu kašikom (za razliku od svih drugih naroda koji koriste štapiće) i zato nisu stekli naviku da koriste drvene štapiće u prošlosti; Metalni štapići proizvode mnogo bolji zvuk kad ih koristite kao udaraljke (nakon obroka, kad društvo krene sa pićem).
Danas se obično koriste oni napravljeni od čelika, a za specijalne prilike - štapići od mesinga, srebra ili zlata.
Gost kojeg izuzetno cene uvek će dobiti posebne štapiće - na taj način se iskazuje poštovanje.
Uz štapiće, koji se uvek stavljaju sa desne strane tanjira, obavezan deo pribora je velika kašika, a ukoliko želite da u potpunosti imitirate Korejce - torte i kolače, takođe, morate jesti štapićima.
25. Brza hrana
Teško ćete u Južnoj Koreji naći lanac brze hrane koji ne vrši isporuku na kućnu adresu. Ovu vrstu usluge primenjuju svi, od luksuznih restorana do McDonald’s_a.
26. Goguma ili sladak krompir
Može se reći da je prodavnica koja duže vreme nema u ponudi sladak krompir osuđena na propast. Obožavaju ga svi - od male dece do penzionera i to u svim oblicima: grickalice, čokoladice, supe/čorbe ili jednostavno samo ispečen.
ovo se ne propušta u J. Koreji...
Postoji i jogurt sa ukusom slatkog krompira, kao i nudle, torte, kolači, pa čak i pica čiji je on glavni sastojak. Zašto? Jednostavno, ima odličan ukus, zdrav je i lako se uzgaja. Najpopularniji su bam goguma i mul goguma.
27. Voće
Voće je skupo u Južnoj Koreji, skoro pa da se smatra luksuzom. Cene najviše skaču nakon jakih kiša, a najskuplje su lubenice čija cena zna da pređe i 20 dolara.
28. Nema debelih
Samo 3,2% Južnokorejaca ima prekomernu težinu, ovo ih (uz Japance) svrstava u najmršavije nacije sveta.
kuvana piletina, crni i beli luk, pirinač - a ukusno...
29. San
Postoji još jedna veza Južne Koreje i Japana, a odnosi se na stanovnike Seula i Tokija - u poređenju sa svim većim gradovima na svetu oni najmanje spavaju, manje od 6h dnevno.
lakše je ostati budan...
30. Mnogo rade
Evropljani i Amerikanci prosečno rade 40 sati nedeljno, u Južnoj Koreji je taj broj mnogo veći - 55 sati nedeljno, a često se dešava da posao donosu kući. Ovde treba reći i da je prosečna plata u Seulu oko 2500 dolara mesečno i da je u konstantnom porastu.
Коментари
Постави коментар